Björn Sundberg är verksamhetschef på Pedagogpoolen och har lång erfarenhet av rekrytering och bemanning. I tidningen Din Karriär delade han med sig av sina tankar och tips för dig som ska söka nytt jobb.
”Syftet med din ansökan är att vi ska få lära oss mer om dig. Berätta vem du är – kort och koncist. Slagfärdiga rubriker kan definitivt hjälpa till att fånga vårt intresse. Om du söker via internet, försäkra dig om att du inte har valt något konstigt format på dina bifogade filer. Det händer ofta att vi inte kan öppna en ansökan på grund av att avsändaren har använt ett udda program. Du får gärna ha en bild, men jag tycker att du ska fundera på vad du vill säga med den. Tänk på att den ska passa in i sammanhanget.”
Vad kan vara bra att tänka på om man blir kallad till intervju? Det är många som kan känna sig nervösa och kanske inte alltid vet vad som är viktigt att berätta för rekryteraren. Vad säger Björn om det?
”Nästan alla är nervösa inför en intervju, och jag vill verkligen framhålla att det är okej. Det här är ett viktigt samtal och du vill prestera väl, så om du stakar dig lite i början av samtalet har vi full förståelse för det. Försök slappna av så brukar nervositeten släppa efter ett tag.”
Han lyfter även fram hur viktigt det är att vara påläst om vem arbetsgivaren är och vad de söker. Som lärarvikarie på Pedagogpoolen värdesätts egenskaper som stresstålighet, flexibilitet och hög energi samt att man är tillmötesgående och pålitlig. Det som Björn även beskriver som viktigt att visa är den pedagogiska förmågan.
”Hur du förmedlar kunskap, energi, entusiasm och samarbetsförmåga. Personligen tycker jag att det är viktigt att en sökande visar ett stort engagemang för sitt yrkesval.”
När man skriver en ansökan eller ska på intervju vill man gärna visa sig från sin bästa sida. Men hur hanterar man att prata om sina svagheter?
”Var ärlig under intervjun. Det märks alltid förr eller senare om du inte är det. Att kunna prata om sina styrkor respektive svagheter är ett tecken på självkännedom, våga lyfta fram dina goda sidor, men även vara ärlig med dina brister. Det visar på moral och styrka om du kan lyfta fram dina svagheter och berätta hur du arbetar på att förbättra dem.”
DO’S
DO: Läs på ordentligt om arbetet du sökt till. Alla arbetsplatser är unika. Vilket arbetssätt står i centrum på just det här arbetet och hur speglas det i dina kompetenser?
DO: Var ärlig. Det brukar lysa igenom förr eller senare under intervjun om du inte visar ditt rätta jag.
DO: Öva lite inför intervjun. Fundera över vilka frågor du kan komma att få och tänk igenom vad ditt svar skulle bli. Och glöm inte att ta med dig dina frågor om arbetsplatsen, rimligtvis vill du veta lite mer om din framtida arbetsgivare, det tyder på engagemang.
DO: Matchar du inte kravprofilen helt? Ta upp det under intervjun. Du kanske är villig att lära dig de kompetenser du saknar? Det går sällan att dölja att du inte helt motsvarar det som efterfrågas.
DON’TS
DON’T: Fråga inte om lönen fem minuter in på intervjun. Den frågan kommer – vi glömmer den inte – så ha inte för bråttom.
DON’T: Kom inte för sent. En intervju är ett förtroligt samtal som blir svårt att föra om vi båda är stressade. Det blir varken bra för dig eller för oss.
DON’T: Bli inte för spretig under intervjun – försök hålla ditt svar till frågan du har fått.
DON’T: Tänk på att inte bli för privat under intervjun – fundera på om det du säger verkligen är relevant information för den som intervjuar dig.