Våga fråga!

Veckans vikarieporträtt kommer från Alexandra 25 år. På fritiden spenderar hon tid med sina två barn och annars jobbar hon som lärarvikarie hos Pedagogpoolen. Hon jobbar mest på förskola och grundskola och tycker att det bästa med vikariejobbet är relationerna som man bygger med eleverna och lärarna på plats.

Varför började du jobba som vikarie för Pedagogpoolen?
Jag har alltid haft intresse för läraryrket men har inte varit helt säker på om det är det jag verkligen vill göra. Att arbeta som lärarvikarie kändes då som ett väldigt bra sätt att få prova på yrket.

Vad gjorde du innan du började jobba på Pedagogpoolen?
Efter gymnasiet blev jag ganska snabbt tvåbarnsmamma, så jag har spenderat mycket tid hemma med barnen. Pedagogpoolen passar mig väldigt bra med möjligheten att kunna välja själv hur ofta och vilka tider jag kan jobba.

Hur kändes din första dag på jobbet?
Jag var ganska nervös första dagen. Jag minns att jag hade svårt att hitta skolan och kände mig väldigt stressad. Vart exakt skulle jag gå? Vem skulle jag prata med nu igen? Kommer jag klara av det här? Vad kommer eleverna tycka om mig? Jag hade allt det här i mitt huvud på vägen dit men ganska snabbt kände jag att det inte var så svårt som jag hade börjat intala mig att det skulle vara. När dagen väl var slut kändes det väldigt bra och jag såg fram emot att se vart jag skulle få jobba nästa dag.

Vilka lärdomar har du fått från vikariejobbet?
Man kan aldrig fråga för lite – ingen fråga är för dum! Jag har blivit bättre på att improvisera. Jag har också lärt mig att lita mer på mig själv och mina förmågor. Jag har lärt mig både att ta eget ansvar och ta hand om saker på egen hand men också att samarbeta med andra lärare och jobba tillsammans.

Känner du att du har utvecklats som person genom jobbet?
Absolut, jag tycker att jag har blivit mycket starkare som person. Jag har definitivt insett att jag kan mer än jag tror och jag är oerhört glad över att jag började jobba som vikarie. Det är lätt att glömma bort att man faktiskt kan så mycket mer bara man tror på sig själv och det är något som det här jobbet dagligen påminner en om. Tro på dig själv. Du kan. I sin tur förmedlar man samma sak till eleverna. Ni kan. Tro på er själva.

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Det bästa med att jobba som vikarie är att man får möta så många nya människor varje dag men också uppleva nya platser som man kanske annars aldrig skulle åka till annars. Men det absolut roligaste är att se elevernas glädje när man kommer tillbaka till samma klass.

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
Tro på dig själv. Som sagt, du kan mer än du tror. Men viktigast av allt, slappna av och var dig själv. Glöm inte att ha roligt!

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
Skicka in din ansökan och prova! Jag garanterar att du iallafall kommer att få med dig många erfarenheter och förhoppningsvis många goda minnen.