Snabbt planeringstips!

Har du tagit dig an ett uppdrag i en klass där det inte finns planering, eller då det inte finns någon då du kommit fram? Jag har varit med om båda dessa scenarier många gånger och ett av mina bästa tips lyder: 

Låt klassen ha tyst läsning en stund och smyg fram Metron du läst på bussen. Klipp ut ett antal bilder därifrån (det kan vara allt möjligt, dock självklart inte läskiga bilder med blod el. dylikt) och dela in klassen i par. Dela ut en bild till varje par och be dem hitta på en nyhet baserad på bilden. Vem/vilka/vad är på bilden? Vad har hänt? Är det ett nyhetsreportage, en faktaartikel eller annat? När skedde denna nyhet? Be dem renskriva snyggt, limma fast bilden och texten på ett större papper och så får de presentera uppgiften för varandra.

Detta tycker jag är en bra uppgift då den brukar vara ganska tidskonsumerande, rolig, och lätt att anpassa svårighetsgraden på. Om du vill kan du ju även i början prata om olika typer av texter, så får de välja hur de vill göra. Man kan även be dem skriva en kortare saga kring bilden, men jag personligen föredrar det första då jag tycker det är lättare att komma igång.

Hoppas ni klädde er bättre än jag idag och att morgondagen bjuder på sol!

/Anna