Personligt brev

 

Det personliga brevet är en mycket viktig del av din jobbansökan. Låt CV:t och det personliga brevet komplettera varandra. Det finns ingen given regel för ett perfekt personligt brev, men det är viktigt att brevet är anpassat efter tjänsten du söker och att det är tydligt strukturerat.

Här följer lite tips som kan vara bra att tänka på när du skriver ditt personliga brev:

Varför vill du söka tjänsten? Vad gör du nu och vad lockar dig till att söka just det här jobbet? Var det en bekant som tipsade dig? Har du tidigare trivts med att arbeta med barn? Vill du utmana dig själv? Ge arbetsgivaren en uppfattning om var du kommer ifrån och vad du vill med jobbet du söker.

Berätta hur du uppfattar arbetsgivaren och hur du tänker att du kan bidra. En bra idé kan vara att läsa om företagets mål och vision, där kan du läsa dig till vad som är viktigt för dem och vad de står för.

Skriv om vilka egenskaper du tänker krävs för tjänsten. Ofta har arbetsgivaren angivit det i annonsen, så läs den noga och berätta om hur du med dina tidigare erfarenheter har det som efterfrågas. Spegla annonsen i din ansökan! Ett exempel kan se ut såhär.

”Min uppfattning är att ni söker en lyhörd person som har bra energi. Under min anställning på ålderdomshem fick jag möjlighet att träna just dessa egenskaper, då alla på hemmet var i behov av inte bara praktiskt hjälp, utan även någon som höll dem sällskap och anordnade aktiviteter.”  

Välj vad som är viktigt för arbetsgivaren att veta. Anpassa dig efter vad som söks! Det visar inte bara att du är engagerad, du kan också vara mer säker på att du får med det som är viktigt för tjänsten du söker.
Lycka till!