Musikvikarie

God morgon på er! Dagens arbetsplats är en skola i Vasastan. Blir nog femte gången jag är här, om inte åttonde. Fin skola med trevliga elever och lärare! Tycker det är skönt när eleverna känner igen en och vet vem man är, känns roligare att vikariera då!

Idag har jag musik med högstadieelever. Tänkte skriva lite tips på vad man kan göra när man vikarierar i musik och inte har någon planering.

Så ska det låta – dela in klassen i två lag och skriv upp fem eller sex rutor på tavlan med siffran i. Det underlättar om du förberett lite innan, alltså vilka låtar du ska använda, men funkar såklart att improvisera också om du är snabbtänkt. Låt första laget välja en siffra (ruta) och skriv in ordet ur en låt. Eleverna ska då försöka sjunga något på det ordet. Man får ett poäng om man klarar det och två om man råkat sjunga rätt på låten du gömt bakom rutorna. Kom ihåg att ett ord ska vara ”bomord”, så chansen går över till det andra laget om man råkar välja den rutan. Laget med flest poäng vinner.

Musikmemory – två elever får gå ut medan resten av klassen ska hitta varsin partner att bilda par med. Tillsammans ska de välja en låt. Därefter ska alla sätta sig hummerombuller (ej bredvid sin partner) och så får de två som gick ut komma in och deras uppgift är nu att hitta alla par. De tävlar mot varandra och när de pekar på  en person måste den sjunga lite av låten som den valt och så får den tävlande peka på en till person som också får sjunga lite på sin låt. Om båda sjunger samma har man fått ett par. Den av de två tävlande med flest par vinner. (Funkar bäst med yngre barn.)

Gissa låten/artisten – dela in klassen i två lag och se till att ha en dator eller mobil etc så du kan spela upp början på olika  låtar. Man får ett poäng om man gissar rätt på låtens namn eller artisten/gruppen som sjunger. Turas om mellan lagen, högst poäng vinner.

Tips! Du kan även fråga eleverna om de har någon favoritmusiklek de vill köra, så kan du även lära dig något nytt.

Hoppas ni förstår någonting av mina förklaringar iallafall haha, ha en härlig dag! /Astrid