Martina Smolcic 29 år (Stockholm) får priset ”Årets Elevassistent” för sina insatser inom skola

I fredags kväll utsågs Årets Vikarie för tionde året. Pedagogpoolen vill med priset uppmärksamma lärarvikarier som har gjort en extra stor och betydelsefull insats på förskolor och skolor runt om i Sverige. Martina Smolcic tog emot hedersomnämnandet Årets Elevassistent.

”Det var oväntat, men jag blev jätteglad och det är superkul att känna sig uppskattad! Jag kom till Sverige från Kroatien för fem år sen och vikariejobbet har hjälpt mig att anpassa mig snabbare. Genom vikariejobbet har jag utmanats och vuxit som person och jag har fått möta nya miljöer och människor. Att vara vikarie är ibland världens roligaste och samtidigt svåraste jobb. Det krävs att man är uppmärksam eftersom den minsta iakttagelse kan bli avgörande”, säger Martina.

Juryns motivering för Årets Elevassistent lyder: Som elevassistent och resurs till barn med särskilda behov spelar hon en betydelsefull roll i barnens vardag. Med sitt lugn, sitt professionella arbetssätt, sin positiva inställning och kreativitet skapar hon en trygg och givande lärmiljö. Detta gör henne till en mycket pålitlig och uppskattad elevassistent bland både elever och skolpersonal.

Det är förskolor och skolor som har nominerat vikarier som har uppfyllt kriterierna för Årets Vikarie. I juryn sitter Karin Jordås, generalsekreterare Mentor Sverige, Beata Kull, VD och grundare Lärargalan, Jonas Wennberg, bemanningschef Pedagogpoolen och Peder Hagen, VD Pedagogpoolen.

”Syftet med utmärkelserna är att skapa ett intresse kring lärarvikariens betydelsefulla roll och vikten av vuxna förebilder i skolan. Samtidigt vill vi hylla alla fantastiska vikarier” säger Peder Hagen, VD Pedagogpoolen.

Totalt 30 av de 1300 vikarier, som under 2017 arbetat på skolor och förskolor genom Pedagogpoolen, blev nominerade till Årets Vikarie.