Kunskap är makt

”Det är ett mirakel att nyfikenheten överlever formell utbildning.” – Albert Einstein

Jag har mött många lärare, både då jag själv gick i skolan och ett fåtal nu när jag stått bredvid dem i klassrummet, som liksom förminskar barnens kunskapstörst. Att påstå att de skulle vara för små för att lära sig om de komplicerade saker de frågar om, att de ändå inte komma ihåg… Nej, för det är inte det det handlar om heller.

Så länge en elev är nyfiken kan man enligt mig gå hur långt som helst i sina förklaringar, för det viktigaste är i fallen när man pratar om extrakunskap inte att barnet faktiskt lär sig, utan att man väcker ett intresse. Att få någon att vilja utforska och fortsätta lära sig mer är nog det häftigaste man kan göra som vikarie och borde enligt mig vara det ultimata målet för alla lärare (bortsett från att klara kraven förstås). Detta kan jag nog inte säga för många gånger. Om du har tiden: svara på alla frågor och få eleverna att undra ännu mer än de redan gör, och om du inte kan svara så fråga en annan lärare eller säg att du kollar upp det till nästa dag! Få någon att bli nyfiken, det är den roligaste egenskapen man kan ha!
/Anna