Jag vill bidra med min kunskap och erfarenhet

Veckans vikarieporträtt är Kajsa som jobbar för Pedagogpoolen i Skåne. Hon sökte sig först till vikarieyrket eftersom hon ville göra skillnad i förskola och skola.

Varför började du jobba som vikarie för Pedagogpoolen?
Jag sökte efter en ny utmaning och ett yrke med mening. Innan hade jag jobbat inom hotell och restaurang. Förskolan och skolan hade stor betydelse för mig och jag trivdes väldigt bra och därför vill jag bidra med min kunskap och erfarenhet.

Hur kändes din första dag på jobbet?
Jag var spänd men jag hade en väldigt bra första dag. Dem välkomnade mig bra och jag sa också att det var min första dag.

Vad har du fått för lärdomar från vikariejobbet?
Jag har utvecklats i min ledarroll genom att behöva anpassa mig efter olika situationer och tyda kroppsspråk. Jag har för bättre förståelse för hur alla lär sig olika och hur skolan och förskolan fungerar och jobbar för varje barns individuella behov.

Känner du att du har utvecklats som person genom jobbet?
Absolut! Man får lära sig mycket om sig själv och jag har tänkt mycket på min tid i skolan, kanske hur jag agerade i liknande situationer jag har handskats med nu.

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Att man får se olika förskolor och skolor och man kan ta med sig små tips och blir mångsidig. Man får mycket inspiration.

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
Var aldrig rädd att fråga personalen om något, du förväntas inte kunna och veta allt. Ta egna initiativ till aktiviteter när det finns tid över, det uppskattas både av barnen och dina kollegor, kanske något som du själv gjorde när du gick i skolan.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
Det är utmanande och meriterande, dessutom är det omväxlande och du får så mycket tillbaka av barnen, både glädje och inspiration.