Jag vågar ta egna initiativ som innebär att eleverna ser mig som en lärare och inte bara vikarie

Denna veckas porträtt kommer från Elin som valde att börja jobba för Pedagogpoolen för att utveckla och utmana sig själv och få en bredare erfarenhet av att jobba med barn och unga. 

Hur kändes din första dag på jobbet?
Spännande, nytt och lite förvirrande! Men i det stora hela kändes det bra. Personalen var väldigt trevlig och behjälpliga. Man hittar snabbt rutiner och kommer in i vad man ska göra.

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Det absolut bästa är att träffa eleverna och möta deras förväntningar när man inte är deras ordinarie lärare. Jag minns nämligen själv hur det var när man hade vikarie och hoppades på att just denna roliga vikarie vill vi ha fler gånger och man önskade att denna vikarie skulle anställas som ordinarie för just min klass. Nu har jag varit här och glädjen när eleverna ser en vikarie är smittande, man blir glad inombords av att veta att jag själv har varit där.

Kan du dela med dig av fem bra saker du har fått lära dig genom vikariejobbet?

  1. Att ta egna initiativ
  2. Varje skola är olik den andra
  3. Elever hjälper gärna till, även om det blir lite kämpigt i början så kommer man överens och man samarbetar tillslut
  4. Alla elever är enskilda individer
  5. Var förberedd och se dina begränsningar

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
Vikarieyrket kanske inte passar alla, men det är helt klart värt att testa eftersom man lär sig så mycket på vägen. Få saker slår känslan när man hittar glädjen hos varje elev som vill lära sig och som ibland behöver den extra knuffen framåt.