Jag uppskattar verkligen den insats som lärarna gör varje dag

Denna vecka möter vi Hampus! Han tar sig an alla uppdrag från förskola till högstadiet och tycker själv att han har växt som person genom rollen som vikarie. Han har framförallt lärt sig att bli mer ansvarstagande och flexibel. På fritiden gillar han att hålla på med teater.

Varför började du jobba som vikarie för Pedagogpoolen?
Jag blev tipsad av en vän som jobbar för Pedagogpoolen som tyckte att det skulle passa mig.

Vad gjorde du innan du började jobba på Pedagogpoolen?
Jag läste en kurs på Komvux. Jag har tidigare jobbat som vårdbiträde men vill testa något utanför vården.

Hur kändes din första dag på jobbet?
Självklart var det lite läskigt men det var bara ta tjuren vid hornen och så gick allt bra ändå.

Vad har du fått för lärdomar från vikariejobbet?
Jag har fått mycket mer respekt för läraryrket och uppskattar verkligen den insats som lärarna gör varje dag. Jag har även lärt mig en hel del pedagogiska trick och blivit bättre på att förklara mig, till exempel att eleverna har lättare att lära sig vid positiv uppmuntran. Det är helt fantastiskt att se hur barn lär sig och utvecklas, det blir extra tydligt med de yngre barnen. Dessutom har jag lärt mig att bli en riktig kaffedrickare.

Känner du att du har utvecklats som person genom jobbet?
Ja verkligen. Jag känner att jag växt som person genom att behöva ansvara, lära och bemöta barn/ungdomar i alla åldrar från förskolan till högstadiet.

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Att få möta människor och få lära ut.

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
Tro på din egen förmåga och våga ta plats i klassrummet. Känn av när du behöver vara allvarlig, men ha glimten i ögat så att de vågar prata och anförtro sig till dig. Dra gärna till med ett skämt nån gång. Det uppskattas nästan alltid, även om det känns stelt. Det värsta som kan hända är att du får hitta på ett nytt till nästa gång.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
Om du tycker om att lära ut och barn/ungdomar är det bara börja jobba, det är inte alltid det lättaste men jobbet är alltid givande.