Inspireras av Johanna som jobbar som lärarvikarie

Inspireras av sprudlande Johanna som har jobbat hos oss det senaste året. Kanske går du också sista året i gymnasiet och är, precis som Johanna var, på väg till Stockholm eller kanske Göteborg, Ängelholm/Malmö/Lund. Bli inspirerad av hennes underbara porträtt och sök jobb hos oss!

Hej på er!

Mitt namn är Johanna, jag är en 20 år gammal Karlstadbo och är sedan hösten 2015 anställd som lärarvikarie på VRE Education! När jag inte står bakom katedern hittar Ni mig i löpspåret, på yoga-mattan eller med en gitarr i handen och en kopp te bredvid.

Våren 2015 tog jag studenten och jag hade ingen aning om vad jag ville göra efter det. Jag bodde i Karlstad och visste att jag skulle bli kvar där åtminstone under sommaren då jag skulle jobba. Jag visste att jag ville ut på nya äventyr och plötsligt hade jag packat väskan och stod på Karlstads Centralstation i väntan på tåget som skulle ta mig till huvudstaden. Väl där blev jag till min stora glädje anställd på VRE och efter bara några dagar som 08:a hade jag fått mitt första vikarieuppdrag.

Redan efter första arbetsdagen kunde jag konstatera att jag trivdes som vikarie. Inget uppdrag är det andra likt och man lär sig alltid något nytt. Innehållet på mina uppdrag har varierat, ena dagen har jag gått igenom alfabetet med 6-åringar, och andra dagen har jag haft en föreläsning om halveringstid (fysik) inför en gymnasieklass. Den här variationen gör det spännande men också väldigt svårt. Man vet aldrig vad som väntar och därför har det varit en prövning i min förmåga att anpassa mig såväl som att hela tiden vara på hugget. Med det sagt har jag lärt mig massor. Det finns ingenting som säger att det är enklare att lära en förskoleklass addition än att traggla sig igenom fransk grammatik med en grupp 15-åringar. Man måste hela tiden vara uppmärksam och komma på olika sätt att lära ut samma sak. Jag har lärt mig att lyssna in andra, öva upp fantasin och framför allt: stå och prata (och ofta improvisera) inför en grupp helt nya människor. Det har varit en utmaning utan dess like men en väldigt rolig sådan!

Mitt främsta tips till nya vikarier är att gå in i klassrummet med ett leende på läpparna och vara beredd på allt och ingenting. Alla klasser är olika och man får helt enkelt göra sitt bästa, oftast brukar det vara mer än tillräckligt! Var öppen och bjud på Dig själv men visa samtidigt att det är Du som bestämmer. Försök att vara en förebild, då finns alla förutsättningar för att stämningen i klassrummet ska bli så bra som möjligt!

Funderar du på att börja jobba som lärarvikarie? Sluta upp med att fundera och bara gör’t som vi säger i Värmland! Det är fantastiskt givande och utvecklande. Det finns inget roligare än att höra orden ”jag förstår” och tanken på att man har fört kunskap vidare är rörande. Att se ljuset i en elevs ögon när hen förstår ett problem hen har tampats med är fantastisk. Självklart får man även uppleva mindre roliga dagar men så är det med alla jobb; dra lärdom av det som hänt, skaka av dig det och gå vidare. För mig som nyligen inflyttad var det även ett ypperligt sätt att se Stockholm på. Om du tycker om människor, vill hjälpa barn och ungdomar OCH vill se mer av huvudstaden kan jag inte göra något annat än att rekommendera Dig att söka. Gör’t, bara gör’t!
Kram Johanna