Ingen dag är den andra lik

Veckans vikarieporträtt kommer från Donya 20 år. Hon gick ut gymnasiet förra våren och har sen dess jobbat som lärarvikarie på Pedagogpoolen. Hon jobbar på förskola, grundskola och fritids och tar alltid emot uppdrag med ett leende på läpparna.

Varför började du jobba som vikarie för Pedagogpoolen?
Jag behövde ett jobb och ville testa på något nytt, och att jobba som vikarie lät både spännande och roligt!

Hur kändes din första dag på jobbet?
Jag var väldigt nervös då vikariejobbet var något helt nytt för mig. Första dagen på jobbet fick jag ett uppdrag i en klass på mellanstadiet. Jag hade ingen aning om hur allt skulle vara och hur eleverna skulle bete sig. Men när jag väl började hålla min första lektion så flöt allting på och det kändes knappt som om det vore min första dag.

Vad har du lärt dig från att vara vikarie?
Att jobba som vikarie har lärt mig att tänka mer pedagogiskt och hantera olika situationer som kan uppstå i en skola eller förskola. Även ledarskap är en viktig egenskap inom vikarieyrket som jag fått erfara under mina uppdrag. När jag har jobbat som vikarie har jag också blivit mer bekväm med att jobba med olika slags människor med olika förutsättningar.

Vad är det absolut bästa med att vara vikarie?
Det finns många bra saker med att vara vikarie men det som jag känner har gynnat mig mest  är att jag utvecklats som person. Innan jag började jobba som vikarie var jag en väldigt blyg och tyst och tyckte det kunde vara lite jobbigt att träffa nya människor. Men efter att jag har jobbat som vikarie har jag känt att det har blivit enklare och enklare för varje gång. Jag känner mig mer självsäker och har inte längre problem med att träffa nytt folk. Det absolut bästa med att jobba som vikarie är när man lyckas nå ut till barn/elever som det, av olika anledningar, kan vara lite extra svårt att få kontakt med. Då känner jag att jag har gjort skillnad, även om den är liten.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
Jag rekommenderar verkligen vikariejobbet! Ingen dag är den andra lik och det är aldrig tråkigt att gå till jobbet. Jag ångrar inte en sekund att jag skickade in min ansökan.