Hur mycket skillnad kan man göra?

Jag har inte alltid tyckt om naturkunskap.

Jag kommer ihåg när jag gick i femman och vi fick tillbaka ett prov vi hade gjort om sinnena, och i röda bokstäver längst upp i hörnet stod det 14 poäng av 40 möjliga. Jag vet inte varför jag kommer ihåg just det för jag fick nog aldrig speciellt bra poäng på något naturkunskapsprov och även om jag var väldigt duktig i alla andra ämnen förstod jag aldrig grejen med NO. Det var inte förrän jag började i åttan som jag fick en ny lärare som var helt fantastisk, och det var då jag insåg att jag trivdes med ämnet och faktiskt var bra på det! Även fast vi bara hade henne i ett år räckte det för att för alltid får mig intresserad och fascinerad. Jag fortsatte sedan med att gå natur-naturlinjen på gymnasiet och kommer nog i fortsättningen jobba med någonting i den stilen.

Detta hade med största sannolikhet inte hänt utan det där enda året i åttan med min lärare, och jag vill poängtera ännu en gång det jag hoppas alla vikarier vet: en bra lärare kan göra ALLT, och det behövs absolut inte ett år för att göra skillnad. Det kan räcka med en vecka, en dag eller till och med en timme. Om du får en klass i ett ämne du älskar– visa det! Hos någon kan en liten gnista tändas, som sedan kan börja brinna på riktigt. Du kan, bokstavligt talat, förändra någons liv, och det är jag själv ett bra bevis på. Bär med er det!

/Anna