Här känner jag att jag verkligen gör nytta om dagarna

Denna vecka möter vi Maja 19 år som började jobba som vikarie i januari 2018. På fritiden spelar hon gitarr, piano och sjunger men som vikarie tar hon uppdrag i alla möjliga ämnen.

Varför började du jobba som vikarie för Pedagogpoolen?
Jag har alltid tyckt att det är roligt att arbeta med barn och jag gillar att strukturera och planera. Att kombinera båda delarna i ett jobb där jag dessutom själv kan bestämma när jag vill jobba passar mig perfekt!

Vad gjorde du innan du började jobba på Pedagogpoolen?
Jag tog studenten i somras från Rytmus Musikergymnasium och vill resa och jobba innan jag pluggar vidare. Innan och parallellt med Pedagogpoolen har jag jobbat som servitris och som trubadur vid event av olika slag. Det som skiljer arbetet hos Pedagogpoolen från tidigare jobb är att jag här känner att jag verkligen gör nytta om dagarna! Att se till att barnen lär sig något, trivs i skolan och har någon att prata med känns otroligt meningsfullt.

Hur kändes din första dag på jobbet?
Självklart nervöst, men mest spännande! Bara att få vara i personalrummet var kul första dagen. Sen var det långt ifrån min bästa jobbdag och såhär i efterhand hade jag nog gjort en del annorlunda, men det är mycket det som gör jobbet så roligt. Man lär sig verkligen något nytt varje dag och jag känner att jag vuxit enormt i min roll som lärarvikarie sen den där första dagen!

Vad har du fått med dig för lärdomar från vikariejobbet?
– Att vara tydlig och sätta gränser utan att uppfattas som en surtant!
– Att se varje elevs individuella behov och anpassa lektionen efter det.
– Att snabbt ta kontroll över oväntade situationer och samtidigt behålla lugnet.
– Hur kul det är att se när en elev verkligen har förstått.
– Att hitta i Stockholm! Inget hade kunnat förbättra mitt bristande lokalsinne som att vara på en ny plats i en ny skola varje dag!

Känner du att du har utvecklats som person genom jobbet?
Absolut! Självkänslan och tilltron till sin egen kapacitet växer något enormt när man inser att man har förmågan att strukturera, lära ut och knyta kontakter på det sätt som krävs. Jag har lärt mig att snabbt ta kontroll över nya situationer och hur roligt jag tycker det är med barn och deras sätt att tänka och resonera!

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Det absolut bästa med att jobba som vikarie är relationen man får till både barn och vuxna man jobbar med. Att få möjlighet att vara både lärare, kollega, lekkompis, tröstande vän och trygg vuxen är otroligt givande och det finns få saker som slår de spontana gruppkramar som ibland uppstår precis när man ska hem för dagen!

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
Se till att du har dina regler klart formulerade för dig själv för att på så sätt kunna vara så tydlig som möjlig gentemot eleverna. Om eleverna upplever att du har koll på läget känner de snabbt att de kan lita på dig. Fastställer man den relationen redan tidigt kan man jobba aktivt när det behövs men också ha tid att skoja, busa och bara prata strunt vid andra tillfällen!

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
Sök! Jag kan inte lova att du trivs lika bra som jag gör, men jag garanterar att du kommer att lära dig massor och lite till! Full fart, massor av nytt och för det allra mesta är det grymt kul!