Geografiövning

Om du har hamnat i en klass som pratar ganska mycket, och som du inte heller har någon solklar planering för, är detta en ganska rolig sak att göra:

Under en rast kan du be att få låna en dator och leta upp en bild på en Europakarta utan namn på länder eller städer. Sedan (om du är lika dålig på geografi som jag) letar du upp en annan bild som referens och skriver en lista över ett tjugotal städer, stora som små, och numrerar dem. Om du nu har valt t.ex Stockholm som nummer 1, skriver du en etta på kartan utan namn och gör så med alla städer du valt. Skriv ut omkring 10 st bilder och ett facit till dig själv. Dela in klassen i grupper om 2-3 i varje och ge dem ett papper per grupp. Starta en timer på mobilen och kör!

Denna övning har fungerat varenda gång jag använt den. Eleverna blir fokuserade och till och med de som inte tycker om geografi tycker att det är roligt då jag även brukar ha med städer som nästan ingen kan pricka. Dra ned kartan efter de är klara och kontrollera. Prata gärna om vem som har varit var och om du har varit någonstans. Kanske visa bilder på eventuell smartboard?

En av de många bra sakerna är att denna övning funkar i alla åldrar. Alla kan lära sig någonting av det och tycka att det är roligt -även vuxna! Jag har alla papper redan utskrivna i min vikariemapp när jag är ute på uppdrag men det går nästan alltid att låna en dator någonstans – exempelvis vid receptionen.

/Anna