Ge inte upp!

Skolan är ett bra ställe att känna sig värdelös i, tyvärr. Man kan bråka med vänner, misslyckas med prov, inte förstå en uppgift eller bara ha en väldigt dålig dag. Detta är nog för att man lätt kan jämföra sig med andra eftersom att det finns så många andra att jämföra sig med. Därför är det så himla viktigt att vi vuxna som jobbar där visar att vi står på elevernas sida.

Det är det här man kan hinna med som vikarie lite överallt och ingenstans, t.ex vid hjälp av ett mattetal som alla andra i klassen klarat av och som man absolut inte får visa uppgivenhet eller irritation inför att förklara för den kvarstående. Dyk istället in i situationen som en rolig utmaning, du lägger tyngdpunkten på att DU ska hitta på ett nytt, bättre sätt att förklara, och inte att eleven MÅSTE förstå din första förklaring. På det sättet lägger man inte press på att eleven ska säga ”jo men jag förstår” bara för att inte känna sig dum eller jobbig.

Detta tycker jag är det viktigaste man kan förmedla när man jobbar med barn och unga. Ingen är värdelös, och ALLA kan lyckas med någonting. Men det blir svårt om de vuxna i ens omgivning inte förmedlar det utan behandlar en som ett problem som i situationen ovan – istället för att just axla ansvaret som äldre och lära ut genom att peppa.

 

// Anna