Det finns inga skäl till att inte testa jobbet som vikarie!

Denna veckas vikarieporträtt kommer från Julia 19 år.

Hur kändes din första dag på jobbet?
Väldigt annorlunda. Mitt första uppdrag var med en årskurs 2-grupp och vi skulle öva luciasånger inför lucia dagen därpå. Det var annorlunda eftersom att det var så länge sen jag vistades i en lågstadiemiljö och undervisade barn i den åldern. Det var kul!

Vilka lärdomar har du fått med dig genom vikariejobbet?
Att anpassa mig. Eftersom nya arbetsplatser är något jag som vikarie möter nästan varje uppdrag lär jag mig snabbt att komma in i skolornas rutiner.

Improvisation och flexibilitet. Som vikarie är improvisation något jag tvingas lära mig då det inte alltid finns en färdig planering från ordinarie lärare. Jag måste också vara flexibel och beredd på att uppdraget jag är på kan förändras.

Att vara en förebild. Som vikarie gäller det att jag känner mig själv och är medveten om vad jag förmedlar till eleverna, både genom mitt kroppsspråk och det jag säger.

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Att det alltid är kul! Alla elever och klasser är olika. Det är en sån variation i arbetet, med nya skolor, elever och ämnen. Det blir som att jag gör något nytt varje dag på jobbet.

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
1. Det tar lite tid innan du blir helt varm i kläderna. Första lektionen kan ibland kännas lite rörig om du har en otydlig planering eller ingen planering alls! Då är det viktigt att komma ihåg att du kommer komma in i det så småningom.

2. Ha en positiv och bra attityd redan vid första mötet med eleverna. Så fort du stiger in genom klassrummet får eleverna ett intryck av dig. Dagen blir mycket bättre om de gillar dig.

3. Eleverna är ofta till stor hjälp! Jag frågar gärna klassen vad de brukar göra med deras ordinarie lärare. Jag får alltid ta svaren med en nypa salt, men det hjälper mig att förstå instruktionerna till lektionspasset bättre.

4. Testa dig fram. Följ planeringen från ordinarie lärare, men testa olika arbetssätt. Varje klass är annorlunda och responderar olika beroende på vad ni ska hitta på just den lektionen.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
GÖR DET! Erfarenheterna jag fått sen jag började är så många och så användbara i alla möjliga sammanhang. Förutom att jag lärt mig att fort anpassa mig till nya miljöer, kollegor och elever, har jag övat upp min tal- och presentationsförmåga och likaså min pedagogiska förmåga. Det finns helt enkelt inga skäl till att inte testa  jobbet som vikarie!