"Det är verkligen underbart när en elev helt plötsligt förstår"

Veckans vikarieporträtt kommer från Victor som började jobba på Pedagogpoolen direkt efter gymnasiet. Läs porträttet och ta del av hans erfarenheter av jobbet som lärarvikarie.

Hur kändes din första dag på jobbet?
Det var lite läskigt, men enkelt. Jag hade en femteklass och de var jättegulliga! Underbara elever som lyssnade och ställde frågor.

Var har du fått för lärdomar genom vikariejobbet?
Tålamod och uthållighet. Ibland hamnar man i lite stökigare klasser och då  är det viktigt att behålla lugnet. Jag har också blivit bättre på att fråga om hjälp. Det är alltid en bra idé att fråga lärarkollegorna som har mer erfarenhet i yrket generellt.

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Jag hade en gång en lektion där jag skulle förklara derivatan för en gymnasieklass, och lyckligtvis var det en del av matten som jag hade riktigt bra koll på. Då höll jag en genomgång, och märkte i slutet av lektionen hur många av eleverna hade sina egna små “ahaaaa”-moments. Det är verkligen underbart när en elev helt plötsligt förstår.

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
Håll dig lugn när eleverna testar dig. De kommer försöka tänja på gränserna, så sätt upp dem i början av lektionen.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
Gör det. Jag har hittills inte jobbat så länge, men har redan lärt mig så mycket. Om du är intresserad av ämnena du vill lära ut kommer det bli ännu lättare, och eleverna kommer ha en roligare lektion.