Det är smart att ha några ess i rockärmen

Veckans vikarieporträtt kommer från Hanna 24 år. Förutom att jobba som vikarie jobbar hon även extra på kontoret som bemanningskoordinator och studerar på Stockholms universitet. Det bästa hon vet med vikariejobbet är att varje dag är unik.

Varför började du jobba som vikarie för Pedagogpoolen?
Jag pluggar språk och filosofi på SU och ville ha ett utvecklande extrajobb. Det är skönt med miljöombyte och spännande människoomöten när en spenderar många timmar med näsan i böckerna.

Vad gjorde du innan du började jobba på Pedagogpoolen?
Då jobbade jag på bokförlag med administration och gick en författarutbildning.

Hur kändes din första dag på jobbet?
Min första arbetsdag hos er var för några år sedan på en förskola som matbiträde och barnskötare. Det var mitt i förkylningstider så personalen var mycket tacksam för att jag var där. Det var kul att få vara till stor nytta och att göra lite extrafint på borden till lunch och mellanmål.

Vad har du fått med dig för lärdomar av vikariejobbet?
Vara flexibel och axla olika arbetsroller, att vara tålmodig med mindre barn, jag har fått nya pedagogiska idéer, lärt mig kommunicera på ett bra sätt med ibland stressade kollegor och tagit många egna initiativ.

Känner du att du har utvecklats som person genom jobbet? Isåfall, hur?
Absolut! Att ta hand om barn och elever på ett bra sätt och göra det bästa av deras dag är inte alltid det lättaste. Idag känner jag mig mer självsäker.

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Att ingen arbetsdag är den andra lik!

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
Det är naturligt att vara lite nervös i början, fråga personalen om hjälp och tips. Det är smart att ha några ess i rockärmen inför varje arbetsdag, kanske en kul lek, pedagogisk övningen eller en kortfilm på UR.se

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
Just do it! Ett perfekt meriterande och kul extrajobb att kombinera med andra sysselsättningar eller kanske under ett sabbatsår eller liknande.